zondag 29 maart 2015

'De Penzel Müller klarinet'

De Leblanc Opus II
 
 
 
De Penzel-Mueller klarinet

Het bedrijf werd opgericht in New York 1899, door twee Duitse immigranten Gustav Ludwig
„Louis" Penzel(1855-1920) en Edward Georg Müller (1869-1956). Mueller of Müller geschreven komt beide voor. Rond 1900 kwamen vele Europese bedrijven naar de States omdat de markt daar veel groter was. Het bedrijf Penzel-Müller stopte in 1950.
Veel Jazz klarinetisten gebruikten een Penzel-Mueller klarinet. George Lewis, Woody Herman, zo ook Albert Burbank en Louis Cotrell hadden en hebben een Penzel-Müller klarinet.
De klarinetten werden als medium aangeboden maar de meeste klarinetisten makeerden ze als eerste klas. Ze kregen een wereldwijde reputatie. Vrije en zuivere toon, perfect in schaal en mechanisme.
Penzel en Müller ware goed opgeleide Duitse vakmensen en ze lieten de onderdelen ook uit hun geboorteland Vogtland/Saksen komen.

Ik heb een lijstje voor mezelf gemaakt van de instrumenten die ik voor de jazz/populaire muzikant als goed kwalifiseer. Ik vind dat de boring 15 mm of groter moet zijn dus in ieder geval een wijde boring. Het mondstuk een VanDoren B45, Gigliotti, Goldtone 2, de echte Chedeville, James Pyne. Dit zijn de mondstukken die bovenaan mijn lijstje staan, alhoewel een Buffet Crampon ook goed aanspreekt. De tip opening moet ruimte hebben, het is natuurlijk alles zeer persoonlijk.

Overzicht van mijn ervaringen met gebruikte medium klarinetten.

Selmer Signet--goed instrument--alle genre's--een medium instrument. Ik gebruik dit instrument in het volgend schrijven als leiddraad...als de norm voor een medium instrument.
Selmer excella een ietwat ouder instrument,leuk om op te blazen. Ik vind trouwens alle houten Selmers uit de goede oude tijd iets hebben. Ik ben ook fan van de oude SML instrumenten. Frankrijk op zijn best.
Beuscher Aristocraat = Selmer Signet. (zie hoofdstuk Buescher)

Getzen Student--kunststof--apart instrument--aparte toon--Ik dacht eerst aan een speelgoed dingetje maar toen ik het probeerde was de klank totaal anders als de andere klarinetten. Het sprong eruit en bevalt me zeer goed voor het populaire genre, iets aparts. Echter zeer grof onhandig in de vingers...het is wennen, maar de klank heeft iets. Ik zou het nooit in een ensemble gebruiken, alleen voor jazzy solowerk. Na een brand (lees het hoofdstuk over Getzen) liet Getzen instrumenten bouwen o.a. bij Selmer en dat merk je. Ik heb ook een Getzen de Lux (hout) kunnen proberen en die vergelijk ik dan weer met een Selmer Signet of een E11 van Buffet Crampon...een goed medium instrument.

Hammerschmidt Klingson... Duits systeem-- op het moment 2014 mijn echte favoriet...bevalt me goed. Voor alle genre's te gebruiken, eenvoudige applicatuur en dat maakt het iets eigens, iets natuurlijks. De Duitse systeem klarinetten zijn toch minder scherp en warmer van klank. Een nieuw instrument van Hammerschmidt is toch wel het neusje van de zalm...echter zeer prijzig.

De oude Uebel klarinet--Duits systeem is goed, maar is nooit mijn favoriet geweest. Echter de laatste nieuwere instrumenten zijn goed tot zeer goed.

De oude Conn424N--goed voor de jazz...leuk instrument, ook weer te vergelijken met de Selmer Signet...een medium instrument.
Op het moment ben ik bezig met twee Pruefer (hard rubber) klarinetten, ook een apart instrument. De binnenkant van het bovenste gewricht is van metaal, had ik nog nooit gezien. Ik heb ze nog niet geprobeerd. Pruefer maakte ook voor Penzel-Müller en vele anderen.

De professionals
 
Leblanc Opus II zeer prijzig...groots/breed...maar ligt me onhandig/groot in de vingers.
De Leblanc 1177 is evenzo een goed instrument en het verschil in klank is nihil, alleen de professional zal zijn voorkeur uitspreken. Alle Leblancs vind ik lomp in de handen...een koude ijzerige toon hebben...sorry ik kan het niet anders zeggen, maar wie ben ik.

Frits Würlitzer, zeer prijzig...zeer goed voor het klassieke genre, zou ik niet voor andere genre's gebruiken. Ik heb jaren op een Würtlitzer geblazen, als je dan op een Leblanc Opus, het paradepaardje van Leblanc blaast dan is het dag en nacht verschil. De klank van de Würtlitzer is totaal anders, ik vind het mooier en niet zo scherp, daarintegen is de Leblanc weer grootser van toon, meer klank. Als ik zou moeten kiezen zou ik dan toch de Würlitzer nemen. Maar als ik het geld dan toch zou uitgeven dan zou ik eerder bij een (oude) handswerk werkplaats omkijken in Duitsland zoals Hammerschmidt, Würtlitzer of Schiller in Zweden en er zijn nog vele anderen.

Als gewone doorsnee blazer zou ik een medium instrument kopen met...pas op...een goed... iets duurder mondstuk. Je kunt expirimenteren met een tonnetje enz en je kunt dan nog eens een keer via marktplaats een ander instrument kopen/proberen...Mij bevalt deze manier goed...af en toe een tijdlang op een ander instrument blazen.


Groetjes
John Hoekman
klarinetten atelier Woldendorp