Moi apmoal,
Ik heb de laatste dagen een beetje nagedacht over de koren in de omgeving Winschoten. Kritiek is meestal gemakkelijk, want je levert kritiek op wat al bestaat. Een goede raad aandragen hoe het dan wel moet is moeilijker en is meestal ook nieuw voor de mensen. Een ieder heeft daar direct dan weer kritiek op, want wat een boer niet kent lust hij niet. Dus een ieder is eigenlijk bezig met kritiek te leveren. Ik wil in deze blog dan ook enige opbouwende zaken beschrijven hoe ik erover denk. Dus je kunt hier kritiek op los laten...ik zou zeggen ga je gang.
Ik ben begonnen met de muziek toen ik tien jaar was en na mijn gewone school ben ik naar het conservatorium gegaan, wat een hele stap was voor een jongen uit de provincie.
Ik heb vanaf mijn 15e in allerlei orkestjes gespeeld en ik ben ongeveer op mijn 20e naar Duitsland gereisd om in beroeps-orkesten te spelen. Een paar praktijkjaren van onschatbare waarde...
Het heeft tot nu toe ook een stempel gedrukt op mijn muzikale cariëre. Ik ben vanaf mijn 25e jaar als dirigent begonnen voor allerlei amateur-orkesten in de omgeving en ik ben nu 64 jaar oud.
Je zult denken wat een rare kerel dat hij dat allemaal schrijft....een ieder heeft toch een geschiedenis achter de rug. Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat ik toch recht van spreken heb in het vak en de omgang met amateurs en muziek. Ja juist...Amateur en Muziek zou een mooie titel zijn voor een boekje.
Heb ik... wel een goede kijk op de zaken?
In onze tijd anno 2010 hebben de meeste mensen een computer, behalve niet alle mensen die bij een koor zingen in Oost Groningen en... over de 60 jaar zijn. Dat is jammer...want op muziekgebied kun je er leuke dingen mee doen. Bijvoorbeeld je koopt eerst een koor-arrangement voor 3 stemmen bij een gespecialiseerde uitgever.
Deze drie stemmen kan de dirigent of iemand anders versturen via de computer naar de leden toe en zij kunnen thuis hun melodietje beluisteren en instuderen. Dat scheelt enorm veel tijd en de dirigent kan dit belangrijke instudeer-stapje al overslaan. Op de repetitie zing je wel van bladmuziek ook al kun je geen notenlezen want het heeft voordelen dat zul je zeker merken. Als je geen computer hebt zou het koor een Cd kunnen geven met de zangpartij.
Een repertoire-commissie is er mijn inziens voor om een repertoire samen te stellen en hier wringt het. De huisvrouw of meneer gaat gezamenlijk een repertoire samenstellen voor het koor en das mooi...Notabene mensen die nog nooit of zelden op de planken hebben gestaan en niet weten voor wie ze kiezen...enige muzikale kennis ontbreekt in 99% van de gevallen.
Kies ik voor de doelgroep of voor de koorleden? kan ook allebei?
Uit studies is gebleken dat de oudere mensen de muziek uit hun jeugd het meeste aanspreekt.
Welke doelgroep heeft het koor voor ogen...voor wie willen ze graag optreden. Nou één doelgroep kan ik opnoemen...het zijn de bejaarden. Voor deze mensen ga je toch geen treurliederen zingen of toch wel...en dat is dan al het eerste debat.
Ik zou denken aan leuke oude polka's zoals "Siene löt mie lös" maar breng dat maar eens naar voren bij een repertoire commissie. Zij voelen zich daar te goed voor...wat denk je wel...Wij willen nummers die we zelf leuk vinden en ze kunnen het zelf niet of nauwelijks waar maken.
Mijn oplossing is...kies een genre...bijvoorbeeld tango-koor...of regio-koor dan weten de leden waar ze mee bezig zijn en dan weet het publiek ook wat ze kunnen verwachten.
Mijn ervaring is dat een repertoire commissie hoge woorden gebruikt maar in de praktijk krijg je een accordeon partij met één melodiestem plus akkoord symbolen en daar moet de dirigent het dan maar mee doen...en das de praktijk...De ene keer willen ze Jannes en de andere keer willen ze weer wat anders...en de dirigent...wat moet hij dan doen?...ja juist...luisteren en zijn ervaringen dan?....nee niks mit neudig...wie binnen de commissie...
Moi è
John Hoekman
http://dollardmuziek.biedmeer.nl/
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten