zondag 2 december 2012

Logboek deel 84



                              De verdronken dorpen in de Dollard



Een tijdsbeeld over de voorstelling ‘olwiefkenijs’ en de rare ideeën van een gepensioneerde dorpsdirigent.


Het was me het weekje weer wel. Je hebt in het leven leuke en minder leuke tijden maar ik kan niet anders zeggen dat de maand november leuk was. Met de voorstelling gaat het bijzonder goed en dat maakt een mens blij. Ik had twintig jaar geleden al met cabaret moeten beginnen. Het eigenaardige is dat ik toen geen letter op papier kreeg en dat ik nu bijvoorbeeld uit bed stap en de een na de andere tekst uit mijn mouw schud. Dit fenomeen is toch wel heel eigenaardig.

Het optreden Ten Boer

Het was weer geweldig. De ANBO, zo’n  slordige vijfenzeventig mensen, kwam naar het ‘Buurhoes’ in Ten Boer. Ik heb de bekende ANBO-ranja-melkbus, waar de club bekent om staat, niet gezien. Je ziet hier ook dat het clubje inkrimpt en het samengaan van verschillende regio’s is dan onvermijdelijk.

Precies acht uur op de klok, alle apparatuur functioneerde en de opening was een feit. De mensen weten dan nog niet wat voor voorstelling het eigenlijk gaat worden. Is het nu geschiedenis?…even later….is het allemaal echt waar?…ja toch wel…toch ook weer niet?…en dan maar lachen om de rare streken van de hoofdpersoon ‘Pude.’ Ondertussen komen bijna alle namen van de verdronken dorpen voorbij op de kaart, waar op de één of andere manier familie van Pude woonde. Muike Siene woonde in Taisweer, ging met een zoon van een snoarske van Toaveloakster, de vrouw van Pude.
(Muike of Meuke in het Gronings = tante en Snoarske= schoonzuster, Toaveloakster = een nieuwsgierig mens)

Muike Siene in het Grunnegs,

Ze waren nait trouwt. t Het wel in swang west mor hai haar heur al n poar keer zitten lotten…en din weer stoan lotten…en din weer zitten lotten…t Ging aal in de weer. Ze wos aigeleks nait wat ze mos.
Mor as hai as n koater in de mörgendaauw om heur tou luip wer zai weer zo waik as botter. Laifde moakt blind en muike Siene was net n blind peerd. Ze wos wel as je n kat over rogge strieken din goat steert aal hoger stoan ..mor ze wol eerst de kat oet de boom kieken.
Hai zoop ook zo…Haile femilie was der op tegen. Ze huil om bie tieden tot kroug oet en din wer meneer vrantereg…en bölkte…Sien Sien Siene löt mie lös…den aans vuil hai om…Hai loog as n schoapedaif. Femilie haar al zègt…lot hom lopen mor muike Siene wos nait wèlke kaante op…en heur voar het heur holpen… bie de eerste beste vairdoagse het hai hom der tussen-drukt…Ze hebben hom nooit weer zain.

Het volgend optreden is over veertien dagen in Borgsweer en er zal wel een ,stoeperd,  op komen na al mijn loftrompetteren.

Groetjes
John Hoekman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten