donderdag 26 februari 2015

De aanschaf van een klarinet

Een Jefrey klarinet
 
 
 
 
Tips bij aanschaf van een klarinet voor de "gewone man."
High pitch instrumenten, in de volksmond hoge stemming instrumenten zijn vanaf het tonnetje (dus zonder mondstuk) t/m de beker 23 inch lang (58,42 millimeter) Met deze instrumenten kun je niet samenspelen met huidige instrumenten zoals de piano of andere lage stemming instrumenten. Je kunt er weinig mee als je samen wilt spelen. Deze instrumenten stammen van voor 1950 doch niet alle instrumenten van voor 1950 zijn high pitch.

Low pitch instrumenten zijn voor ons geschikt, zijn vanaf het tonnetje t/m de beker 23,5 inch (59,69 millimeter) Let hier op bij de aankoop van een klarinet.

Vraag of alle delen van het instrument bij elkaar horen. Vaak staat op het bovenste en het lage gewricht (de twee delen van de klarinet waar kleppen op zitten) eenzelfde serie nummer. Bij sommige instrumenten kan het voorkomen dat er maar één serienummer op staat, dus moeilijk te beoordelen maar informeer of deze twee delen bij elkaar horen. Normaal is het wel te zien aan bv houtsoort of kleur of soort kleppen.

Stencil instrumenten zijn klarinetten die door andere firma’s in opdracht worden gemaakt voor een bepaalde firma, dus de naam die er op staat wil niet altijd zeggen dat ze ook daar zijn gemaakt.
Selmer maakte veel voor anderen zo ook Schreiber...eigenlijk maakte iedereen wel iets voor een ander. Door de bomen zie je het bos niet meer.
Vintage instrumenten zijn instrumenten uit grootmoeders tijd...Ik doe maar een gooi...1920-1970.

Let wel: Het mondstuk alsook het rietje zijn evenzo belangrijk als het instrument zelf. Meestal moet je bij aanschaf van een gebruikt instrument dit vervangen, laat je beslist voorlichten door een vakman.

Goedkoop op bv marktplaats of eBay wil niet zeggen dat het instrument per defenitie slecht is, maar...zelden dat ik een instrument in goede staat aankoop...laat het beslist nakijken c.q. repareren/reviseren door een vakman. Ik heb persoonlijk liever een vintage instrument die met vakmanschap/handwerk en zorg is gemaakt als een nieuw instrument waarvan er 3000 per maand de fabriek uitgaan. Ik heb niet gezegd dat ze slecht zijn alsook niet uit welk land ze komen. In 1948 begon eigenlijk de fabricage van goedkope student instrumenten in Amerika, ook hier zitten weer slechte en goede exemplaren tussen. Conclusie...laat je voorlichten door een onafhankelijke reparateur of stuur  een mailtje J.Hoekman17@kpnplanet.nl

Groetjes
John Hoekman
Klar, atelier Woldendorp 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten