zondag 14 juni 2015

Olwiefkenijs 14 juni 2015

Stamboom van de Germaanse goden



Een tijdsbeeld van de voorstelling 'olwiefkenijs' mitsgaders de rare ideeën van een gepensioneerde dorpsdirigent.

De voorstelling Olwiefkenijs

Tammo was er de laatste twee maanden druk mee, altijd nieuw olwiefkenijs zoals in het dagelijks leven. Armoede blijft de rode draad in de voorstelling zo ook de veranderingen van de laatste 60 jaar. Het derde deel van de voorstelling gaat hoofdzakelijk over Tjoam een kameraad van Tammo. Tjoam wordt de dupe van de consumptiemaatschappij en krijgt een eetverslaving. Er is meer video- en filmmateriaal over vroeger alsook de muziek is aan gewerkt dus we gaan er weer voor...

Beschouwing

Ik heb het altijd met mezelf over filosofische onderwerpen, dat is niet vermoeiend en de kans op kritiek klein. Zo kon het geschieden dat ik laatst al filosoferend door het verdwenen dorp Weiwerd reed en een oude bekende loonwerker tegenkwam. Ik dacht even stoppen voor een praatje, geen moeilijke dingen maar gewoon een praatje, "n flotske gewoar worren." We kregen het over de grote verschillen in lonen, zijn tractor sloekt 200 liter diesel per dag...dat moest eerst in rekening gebracht worden alvorens wat te verdienen...nou dacht ik dat is zeker veel geld maar terzijde ook heel veel rotsooi in de lucht, een zonpaneeltje op het dak van de tractor zou hier niet misstaan.

Zijn loon, volgens hem, stond niet in vergelijking met dat van Jan Mulder die voor een stukje schrijven,waar je volgens hem alleen pen en papier voor nodig hebt, naar verluidt zo'n slordige
€ 5000 per week krijgt. Ik zeg .."ja daar moet je heel veel uren voor maken op de tractor, dat red je niet." Ik vertelde hem dat ik het onderwerp met mezelf al had besproken. Heel heel vroeger had je de Azen tegen de Wanen later kreeg je de Schieringers tegen de Vetkopers...ik zeg wacht maar af, eens zal het geschieden...de Bloarkoppen tegen de Kloarkoppen. Met deze filosofische opmerking stapte hij weer vol goede moed op de tractor en trok al maaiend ten strijde.

Onze cultuur

Een voldongen feit is dat op de dorpen de verenigingen grotendeels zijn verdwenen alsmede ook de middenstand die hier van profiteerde zoals kleermakers voor de uniformen, sport- muziekwinkels enz. enz..Je had vroeger blaaskapellen, mondorgelclubjes, diverse zangkoren en ook nog mandoline-clubjes allemaal zijn ze verdwenen of liggen op apegapen. Vorige week was er een open dag bij de verschillende asielzoekerscentra, de mensen lieten hun dansjes zien en men kon er heerlijk eten. Ik zie het in de toekomst voor me, straks gaat Klaas Huppeldepup zich ook aansluiten bij hun dans- of muziekgroepje. Een paar òlwiefkes zeggen tegen elkaar...wat leuk hè...andere cultuur...

Straks krijg je dat Piet gaat trouwen met een mooi meisje uit Senegal...allemaal niets op tegen. Maar dan kun je toch geen Wilhelmus van Nassouwe meer zingen en vooral niet van Duitsen bloed. We krijgen optochten met een zuidelijk karakter en onze cultuur wordt volledig verslonden door andere culturen...niets mis mee want we waren toch al een beetje uitgekeken op Peerd van Ome Loeks...Eens zei iemand dat we geen identiteit hadden...had ze dan toch gelijk? De heren van de politiek, de kloare-koppen praten over participeren volgens mijn filosofische gedachte beginnen de zaadjes te ontspruiten op de bodem van een vereniging, dus moet je toch op de eerste plaats je eigen cultuur stimuleren. De sociale contacten zoals haat en nijd, ruzie over de loten, de voorzitter de laan uitschoppen of..."ze mossen t hoar van elkander hebben," dit alles missen we en kun je echt niet bewerkstelligen op facebook.

Het geloof

Hoe zit dat nou met het geloof. Ik heb het met mezelf besproken...Je weet het niet meer in wie je moet geloven is het nu God of Allah. Ik heb maar eens de versen aangeschaft uit de Edda...begrijp er geen woord van maar het is weer in opkomst...via een app zeker straks te downloaden.

Ik heb het met mezelf besproken maar kan het nu ook delen...Het oude geloof komt terug Odin de oppergod hebben we nodig en klinkt ook stoer. Freyr die bij het ontwaken van de lente gewekt wordt tot een nieuw leven van liefde. Dat is het mensen...de held, Odin die naast diepe oprechte eerbied ook dartele spot dreef over zijn vermakelijke avonturen...Dat is het mensen we moeten het oude Germaanse geloof terug. We krijgen straks weer een wedloop van meer oorlogtuig omdat Poetin Boeh roept. We moeten op ieder gebied weer een aparte God hebben...zodat we de natuur weer meer respecteren. Kijk naar de gasboringen, de scheuren in de huizen hier in Groningen. Ik weet hoe het komt, we hebben Thor, de God van het gevaar niet geraadpleegd.

Éen God is echt niet voldoende, die kan het niet in zijn eentje aan, dat zie je toch ook om je heen...Hij leidt ons nu al 2000 jaar naar het goede en wat is er van terecht gekomen...De vluchtelingen, kinderen die verkracht vermoord worden, de jacht op geld en ga zo maar door. Een trainer van een voetbalclub was al lang de laan uitgestuurd. Onze God probeert wel alles maar krijgt het in zijn eentje niet klaar. Hij heeft ook mensen aangesteld op aard, die het goede moet verkondigen en wat zie je...ze stumperen maar wat aan en brengen zelfs God in verlegenheid. De Azen vochten vroeger tegen de Wanen tot ze besloten samen de vrede te beleven en de wereld, onze aardbol, samen te beschermen. Dat zou toch een inspiratiebron moeten zijn voor de wereldleiders en gelovigen. De mens en vooral macht even niet centraal stellen maar de dingen om ons heen meer met respect behandelen. 

Groetjes
Tammo



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten