zondag 22 november 2009

Logboek deel 24

Vragen en vragen over de rechten van muziekstukken en Buma... Zelf heb ik er ook moeite mee en wil dan via deze weg dit fenomeen nog even belichten.
Op http://www.gazbonline.nl/Vragenenantwoorden.htm staan antwoorden die nuttig kunnen zijn.

Je mag bij de wet geen muziekstuk of tekst openbaar maken of verveelvoudigen zonder toestemming van de maker, maar het is onbegonnen werk om zowel de uitgever als de maker op te scharrelen. Daarom even de volgende tip: http://www.cedar.nl/musicopy/Gebruikers.html

De concerten,
De organisator van het feest/festival of een caféhouder betalen een vast bedrag aan Buma/Stemra, berekent naar de oppervlakte van zijn/haar lokaal.
Maar aan wie moet Buma/Stemra dat bedrag dan uitbetalen? Ja ja...natuurlijk aan de mensen die de liedjes gemaakt hebben, maar welke liedjes zijn er dan gespeeld tijdens het concert? Buma vindt het wel best als je niets invult.

Het koor moet via een formulier of via internet de muziekstukken doorgeven die gespeeld zijn.... aan Buma/ Stemra en dan weet Buma/Stemra aan wie ze het geld moeten uitbetalen namelijk aan de rechthebbende componisten/tekstdichters en uitgevers. Dit kost het koor niets...

Je hoeft in de praktijk eigenlijk niemand te vragen om toestemming voor jouw concert maar je moet wel even een formuliertje invullen en dat is alles. Even Buma bellen of mailen http://www.bumastemra.nl/nl-NL/MuziekgebruikOpgeven/Hoe+betalen/InternetEnNieuweMedia.htm voor de formuliertjes of misschien kan het ook via internet.
Wil je kopieëren (verveelvoudigen) dan meld je aan bij http://www.cedar.nl/musicopy/Gebruikers.html
en voor een paar centen per jaar ben je legaal bezig en voor een koor moet dat toch goed geregeld zijn.

Groetjes
John Hoekman
http://dollardmuziek.biedmeer.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten