zondag 17 oktober 2010

Logboek deel 36





Cultuur Òlwiefkenijs: kriskras door historie van Dollardregio
DVHN | Gepubliceerd op 05 oktober 2010, 14:15





Woldendorp/Blijham -
Vijf kleine boekjes met verhalen en wetenswaardigheden over Reiderland vloeiden uit de pen van John Hoekman (65) uit Woldendorp. De musicus en (hobby)ponyhoefsmid gebruikt de in het Nederlands geschreven en met oude Grunneger woorden en uitdrukkingen verrijkte bundels als basis voor de bijzondere voorstelling Òlwiefkenijs. Muziek, video's, gedichten en andere teksten spelen daarin echter ook een rol.

Drie druk bezochte try-outs heeft Hoekman er al mee gegeven in bejaardenhuizen in Beerta, Nieuwolda en Delfzijl. De vierde heeft 12 oktober plaats in zorgcentrum De Blanckenbörg in Blijham. Daarna volgen nog enkele proefvoorstellingen, die kosteloos kunnen worden bezocht.

Streven is begin volgend jaar het programma Òlwiefkenijs (genoemd naar de krantenpagina met overlijdensberichten, het nieuws dat veel ouderen met voorrang lezen) in zijn definitieve vorm over het voetlicht te brengen in Groninger dorpshuizen. Hoekman gaat uit van één voorstelling per maand. Ook denkt hij dat Òlwiefkenijs interessant zou kunnen zijn voor scholen.

De zo'n twee uur durende show, waarbij de Woldendorper wordt geassisteerd door zanger Klaas Paapst uit Weiwerd, draait om de geschiedenis van de Dollardregio en de verdronken dorpen (zoals Saxumerwolde) waar de 'familie' van Hoekman ooit leefde. 'Familie' moet in dit verband volgens hem worden opgevat als de voorvaderen van de huidige Groningers.

Hoekman vertelt over de periode van pakweg 1250 tot 1960. Families die soms mit vattien körtbainen (kinderen) in een van alle comfort verstoken plaggenhut woonden passeren de revue. Evenals gezinnen waar nog maar een halve eeuw geleden vier man één bedstee moesten delen. Videobeelden brengen tussendoor het – soms tamelijk recente – verleden tot leven. Zo komen bijvoorbeeld het beurtschip en het huishouden in vervlogen tijden voorbij. Hoekman: "Sommige ouderen kijken er naar met tranen in hun ogen. 'Dat dee mien moeke ook', zeggen ze dan."

De voorstelling van Hoekman en Paapst (die zich tijdens de optredens 'Tammo en Tammo' noemen) bestaat volgens de Woldendorper uit zo'n twintig hoofdstukjes. Alle teksten maakte hij zelf. Tevens werd de muziek door Hoekman geschreven, een ervaren musicus en dirigent (hij richtte onder meer de Eemsmond Bigband op).

De voorstellingen zijn niet louter loodzwaar en leerzaam. Hoekman meldt dat ze ook 'vol zitten met humor en onbenullige wetenswaardigheden'. Over onder meer hondenkarren, turf, Dollard-vissers, de robbenjacht, kerken en kloosters. De mensen hoeven Òlwiefkenijs ook niet passief over zich heen te laten komen. Hoekman streeft naar een levendige dialoog met het publiek: "Interactie is welkom."

Try-out in Blijham

Van de voorstelling Tammo en Tammo met Òlwiefkenijs wordt 12 oktober om 14.00 uur een try-out gehouden in De Blanckenbörg in Blijham. Entree gratis. Met ingang van volgend jaar wil John Hoekman uit Woldendorp eens per maand met dit programma optreden in onder meer dorpshuizen. De vijf boekjes met Grunneger verhaaltjes en wetenswaardigheden die hij schreef zijn voor 4 euro per stuk te koop tijdens de voorstellingen. Ze zijn voorts verkrijgbaar bij de Reiderhoeve van Stichting Het Groninger Landschap en een museum in Nieuweschans. Tevens kunnen ze als e-book (2 euro per stuk) worden aangeschaft via J.Hoekman17@kpnplanet.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten