zondag 21 april 2013

Logboek deel 104


                                                                     Wagenborgen


Een tijdsbeeld van de voorstelling ‘olwiefkenijs’ en de rare ideeën van een gepensioneerde dorpsdirigent.

Het was me het weekje weer wel...
Afgelopen woensdag een optreden gehad in Wagenborgen. Het gezelschap bestond uit zo’n 30 personen in de leeftijd van 70 t/m 90 jaar. Ik moet dan wel een beetje oppassen dat de grappen in een langzamer tempo de revue passeren want anders missen de meesten de clou. De mensen genoten van de oude beelden over hun dorp Wagenborgen waar in de afgelopen 100 jaar de familie Brons de scepter zwaaide. De oprichters van het ‘idiotenpark’ zoals de dorpelingen het noemden. Het verzorgingshuis bestaat niet meer en de zeer fraaie gebouwen hebben plaats moeten maken voor lelijke barakken voor buitenlandse werknemers die in de Eemshaven werken. Als je door zo’n dorp rijdt tref je niet meer de bedrijvigheid van vroeger. Het is in de meeste dorpen in Noord/Oost Groningen een stille bedoening geworden. Geen paard en wagen met de praatjes-makende venters meer bij de weg. Dorpswinkeltjes grotendeels verdwenen en de regering roept banen creëren. Mijn optreden was bij het gedempte Proostmeer waar eens Stientje van Kraaierspoul onze grote profeet uit Sibboeren voorspelde dat het Proostmeer eens land zou worden. Het meer is gedempt met grond uit het Borgshof in Farmsum en dat wist ik weer niet. 

Feuilleton nr.5 in het Grunnegs uit de voorstelling ‘olwiefkenijs.’

Verstand...
Ze haren ombie 1300 gain schoule.Körtbainen gingen vanzulm nait nor schoule. Tot zeuven joar speulden ze boeten (bleven ze thuis) en de twijde zeuven joar mozzen ze aan t waark dat femilie deur tied kwam. Pude, mien femilie, was de eerste dij mit n schoule begon...dat kwam zo...aine van jongs was van zien verstand en dat kropte Pude oareg. Jong wer ook aal begugeld in t dörp. Pude zag zuch der n gat mit in de kop en toun schoot om wat in t zin, besloot dat dörpsomrouper Berend Lèllebel (komt van lellen en bellen, praatjesmaker) mor ais mos bölken deur de dörpen.

“Veur n stuver moakt Pude joe zuver en veur twij stuver ook nuver.”

Pude dee opains in verstand. Hai pruit noar datter verstand haar mit mìnsen over t verstand...n soort òl Kwak. Hai wreef ze over de kop, zee wat vremde woorden en ze gingen lös weg mit alle soorten verstand dij hai ze onder t verstand brocht haar. As joen verstand in kloeten lopen was kon je bie Pude ook n hail nij verstand oetzuiken. Mannen of vraauwenverstand muide hom nait mor hai zee der vot bie dat n mannen verstand veul duurder was...dij waren hoast nait bruukt.

Òl kwak zeiden ze vroeger tegen de dorpsdokter...het komt van kwakzalven.
Lèllebel is voor de westerlingen een naar woord maar de Grunneger zegt het tegen iemand die veel praat vooral over anderen...praatjesmaker.


De Klarinet

Een polster van een klarinet moet niet alleen luchtdicht zijn maar de oppervlakte moet ook mee swingen. Een vlak polster op een vlak luchtgat is een vereiste daarentegen een weke kogelronde polster kan wel oneffenheden opvangen maar deze polsters zijn klank-technisch niet geschikt  voor een optimaal geluid.
In de praktijk wil dit zeggen dat de meeste klarinetten verouderde polsters hebben en bepaald niet meer vlak zijn bv in de blaaskapel zie je dit veel. Ieder jaar even laten controleren door een vakman en je hebt weer een ideaal instrument. De vakman kan de klarinet dan gelijk even oliën want de houten klarinetten die ik binnen krijg zijn altijd erg droog...te droog... Ridenour (een klarinettenbouwer) zegt dat niet alle kleppen op één klarinet dezelfde soort polster moeten hebben, daar ben ik dan ook een voorstander van.
Een polster moet mee swingen en daarom ook weer niet te hard zijn en dat zie je ook weer sterk bij verouderde polsters. Een polster moet zeker ook dempen want een vlakke harde polster zal het geluid reflecteren en dan is van swingen geen sprake meer.
Conclusie: Het maakt zeker wat uit welk soort polster je gaat gebruiken en is natuurlijk ook een persoonlijke smaak. Oude oneffen en te harde, droge polsters zijn uit den boze. (wordt vervolgd)

Groetjes
John Hoekman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten