woensdag 15 mei 2013

Logboek deel 107




Een tijdsbeeld van de voorstelling ‘olwiefkenijs’ en de rare ideeën van een gepensioneerde dorpsdirigent.

Olwiefkenijs (= familieberichten)
De voorstelling ‘olwiefkenijs’ staat op een laag pitje en ik vraag me af of dit het einde is, maar dat heb ik wel eens vaker gezegd en dan uit het niets komt het werk weer op je af. Eén ding staat vast het is een super goede voorstelling en het bewijs is het afgelopen seizoen zeker geleverd.

Feuilleton deel 6 uit de voorstelling ‘Olwiefkenijs’ in het Grunnegs.
Het verhaal gaat over mijn stamboom vanaf 1250. De familie leefde in Saxumerwolde, Stockdörp, Torum en Taisweer. Het zijn allemaal verdronken dorpen in de Dollard. De stamvader heette Pude en zijn vrouw Toaveloakster. Toaveloakster betekent Tafel-ekster en een ekster is nieuwsgierig, dus een mens die niet achter de tafel wegkomt maar alles weet vooral over de mensen in het dorp.

Toaveloakster haar n goud gat in haals. Ze lalde bie n koppeltje in Haykeweer. Pude ging aal weke mit omreden hai n aalbert in sloek haar...kon hai in kroug mooi even oetspuilen. Pude lalde nèt as n schoap dij mit kop in t schut vastzit. Hai dee aigenleks oet soepeerns mit.
Hai was nait muzikoal, vrouger haar hai wel ais op n flòitepiepke speult. Flòiten von hai niks aan, mor ze haren hom wies mokt dat as je laanger trouwd binnen kin je noar seks flòiten.
Pi de Moat was de meziek-kerel van t koor en gaf de moat aan mit n ruterstok, dat was toun hail gewoon in dij tied. Toun Pude der mor zo n aander vèrske deurhìn lalde wer Pi’s kop glìnde hait en houwde zuch mit ruterstok op tonen. Wat n otte zee Pude, was ja roemte genog. t’Is Pi de meziekkerel fatoal worren, der kwam zwelderij bie en per slot hèt hai neers dichtknepen.

Een goud gat in haals = Ze kon goed zingen
Haykeweer is nu een verdronken dorp in de Dollard.
Een aalbert in sloek = een kikker in de keel.
Lallen = zingen.
soepeerns = voor spek en bonen meedoen.
Flòitepiepke = fluit.
Wat n Otte = een gezegde in Oost Groningen en betekent ...wat een domme...
Hai het neers dichtknepen = Hij is overleden
Neers = een deftig woord in het Gronings voor kont of zoals men nu zegt billen.
Moars = een gangbaar arbeiders-woord voor kont.

De klarinet
Het enthousiasme stijgt iedere week. Lekker werken in mijn studio 2 met uitkijk op de pony’s en het Woldendorper bos. Zonnetje er bij en we zijn heel blij. Mijn studio 2 is een omgebouwde paardenstal waar ik heel... heel... rustig kan werken zonder telefoon en met het radiootje op NDR klassiek.
Ik heb momenteel een Getzen Elkhard op de werkbank en moet zeggen dat dit instrument geheel niet lijkt op de Getzen student waar ik nu met plezier op blaas. Je merkt dat dit instrument een stencil is en weer in een andere fabriek is gemaakt. (Stencil wil zeggen in opdracht gemaakt) De ene klarinet van hetzelfde merk is niet de andere en dat is de charme van de wat oudere instrumenten die niet van de fabrieksband rollen.

Het oliën van de klarinet
Verschillende instrumentbouwers denken anders over het oliën. De één legt het kale gewricht (deel van de klarinet) een dag of een paar dagen in een oliebad en de ander vervloekt het. De vraag is wie komt met de beste argumenten. Ik las het volgende verhaal en kan me daar goed in vinden.

Hout is een levende stof en de ruimtes (de cellen) in het hout zijn verbonden met water. Voordat het hout wordt gebruikt voor de bouw van een klarinet werd het vroeger tot 8 jaar in de buitenlucht gedroogd. Daarbij werd en wordt het aandeel water behoorlijk verminderd. Heel simpel en een ieder kan het begrijpen...als het water weg is ontstaat er lucht tussen de cellen. Het zal de klank ten goede komen...het instrument leeft. Ga je de klarinet volpompen met olie zal de klarinet een vette dikke lobbes worden en zeker minder helderde klank voortbrengen, vooral in de hoogte. Gebruik je geen olie dan zal door de adem (vocht en warmte) van de blazer het hout zich weer vullen met water en gaan zwellen. De kans op scheuren is groot.

De oplossing
De oplossing is dat we een heel dun laagje olie aanbrengen een filmpje die gaat verharzen. We moeten ook lucht houden voor de klank. In aanmerking komt een mengsel van lijnolie-hennepolie-citrusterpen ook wel D-limone genoemd. Deze citrus-terpentine (pas op...licht ontvlambaar) reinigt het (oude) instrument zodanig dat alle olierestjes uit de poriën oplossen en de klarinet krijgt weer lucht.
Oude ervaren klarinetten even goed reinigen en daarna met een wisser het mengsel door de klarinet halen een kwartier laten inwerken en met een schone niet te dik doekje één keer na wrijven. Er moet een filmpje overblijven die moet gaan verharzen en deze hars moet eigenlijk keihard en daardoor super glad worden. (bron: een oude Duitse klarinettenbouwer)
Groetjes
John Hoekman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten